Ne mutam in casa noua!

Naturopathya Med isi schimba locatia, in zona Nordului – Herastrau.
Noua noastra adresa este: Cladirea Saphire, intrarea Gh. Simionescu (ultima cladire pe partea dreapta), parter, ap. 4.
Se poate intra si din str. Nicolae Caramfil.

Va invit sa rasfoim impreuna „catalogul de prezentare" al fascinantului univers al naturii tamaduitoare pentru a trezi in spiritul nostru dorinta de A TRAI pentru ca, asa cum spunea Goethe , „avem tendinta sa ne dorim tot felul de lucruri ca sa putem gusta viata, in loc sa avem grija de viata pentru a putea gusta toate lucrurile."

Acupunctura, ramura a medicinii chineze cu o vechime de peste cinci milenii, este o metoda terapeutica utila in mentinerea starii de sanatate, prevenirea imbolnavirilor si tratarea afectiunilor respiratorii (raceli, sinuzite, bronsite, astm bronsic etc), oculare (conjunctivite, strabism, cataracta etc), dentare (gingivite, dureri postoperatorii sau dupa extractii), digestive (faringite,sughit, gastrite, ulcere, tulburari de tranzit, dischinezii biliare), metabolice (obezitate, diabet, dislipidemie), neurologice (migrene, cefalee, nevralgii de trigemen sau intercostale, sdr. Meniere, afectiuni ale plexului brahial, paralizii,lumbago, enurezis, incontineneta urinara etc ),musculoscheletale (bursite, tendinite, periartrite scapulohumerale, intinderi musculare etc), osteoarticulare (osteoartrite, artroze, traumatisme), urologice( tulburari de dinamica sexuala ), ginecologice (sdr. premenstrual, dismenoree, menopauza), cardiovasculare (hipertensiune, hipotensiune, tulburari ale circulatiei periferice etc). De asemenea poate fi utila in tratarea tulburarilor de somn, tulburari ale functiei imunitare (alergii, astm bronsic), afectiuni ale pielii (imbatranire prematura, acnee, psoriazis etc),sdr de oboseala cronica, depresii, alcooloism, addictii, tabagism sau tulburari de alimentatie.

Stimularea punctelor de acupunctura poate fi facuta prin intepare cu ace de acupunctura, prin aplicarea de moxe, prin sangerare (atunci cand este cazul), prin stimulare cu fascicule laser, prin electrosimulare sau prin injectare de substante active. Fiecare metoda de stimulare este aleasa in functie de afectiune si de rezultatele asteptate.

Medicina traditionala chineza

Originea medicinei chineze se pierde in magia inceputurilor si patrunde greu in occidentul „iluminat" datorita principiului fundamental care afirma importanta, deopotriva, a binelui si a raului, a frumusetii si a urateniei, a adevarului si a minciunii, a zilei si a noptii..., spre deosebire de civilizatia europeana care apreciaza doar existenta binelui, frumusetii, bogatiei.

Medicina traditionala chineza, care se defineste inainte de toate drept o medicina, are la baza o intreaga teorie ce descrie omul sanatos, functionarea sa, relatiile sale cu Universul, bolile cu diagnosticul si metodele de tratare - acupunctura, fitoterapie, dieta, masaje, gimnastica, alte terapii naturiste, eventual actele chirurgicale necesare precum si regulile de viata pentru mentinerea sanatatii (profilaxia). Pentru medicina chineza mentinerea sanatatii era obiectivul principal, medicul fiind platit atata timp cat comunitatea pe care o ingrijea era sanatoasa; atunci cand aparea boala medicul era cel care trebuia sa plateasca iar daca nu era capabil sa restabileasca sanatatea era alungat din comunitate si lua drumul pribegiei.

Filosofia chineza

Filosofia chineza are la baza trei cuvinte: Yin, Yang si Tao.Imparatul chinez Huang Di spunea: „In antichitate oamenii traiau foarte mult pentru ca urmau drumul descris de TAO si respectau legile Yin-ului si Yang-ului."

Principiile medicinii chineze se cunosc de aproximativ 5.000 de ani dar o sistematizare a lor a inceput mult mai tarziu, prin anul 1.000 i.H., in „epoca celor Trei Augusti". In secolul 9 i.H. in lucrarea YI JING-„Cartea schimbarilor", atribuita lui Fu Xi, apar notiunile de Dao, Yin, Yang, haos, trigramele (simbolurile elementelor si notiunilor).In secolul 6 i.H. Lao Tsefondeaza Taoismul pornind de la conceptia filosofica a Tao.

Yin si Yang sunt doi poli opusi, complementari, care se neaga reciproc afirmandu-se pe sine, se transforma din unul in altul, impreuna mentinand un echilibru.Yin si Yang nu pot exista unul fara celalalt. Yin-ul reprezinta elementul feminin,dens, intunecat, rece, profund, interior, jos, partea dreapta, forma, apa, Luna etc, Yang-ul reprezentand elementul masculin, difuz, luminos, cald, superficial, exterior, sus, partea stanga, energie, foc, Soarele etc.In filosofia chineza Cerul este rotund si luminos, Pamantul este plat si obscur iar Omul este Cer si Pamant, Yin si Yang (microcosmos, imagine a macrocosmsosului).

Tao este „calea", legea unica ce domneste in tot universul si armonizeaza legaturile dintre microcosmosuri si macrocosmosuri, este „armonia contrariilor, sinteza antitezelor".

Legea celor 5 elemente

Ceva mai tarziu (476-221 i.H.), datorita lui Zou Jan de la academia JIXIA din LIN ZI se propaga teoria „Celor 5 elemente". In tratatul „Shang Shu" se mentioneaza: „ cele 5 elemente sunt Apa, Focul, Lemnul, Metalul si Pamantul. Apa umezeste in jos, Focul izbucneste in sus, Lemnul poate fi indoit si indreptat, Metalul poate fi topit si se poate intari, Pamantul permite semanatul, cresterea si recoltarea. Ceea ce umezeste si coboara este sarat (Apa), ceea ce izbucneste in sus este amar(Focul), ceea ce poate fi indoit si indreptat este acru (Lemnul), ceea ce poate fi topit si intarit este picant (Metalul), ceea ce permite semanatul si recoltatul este dulce (Pamantul)".

De aici se pot deduce calitatile elementelor ce simbolizeaza 5 stari ale fenomenelor naturale, 5 caracteristici specifice fiecarui element, 5 directii de miscare ale fenomenelor (Apa coboara, Focul urca, Lemnul reprezinta expansiunea in toate directiile, Metalul reprezinta contractia iar Pamantul, imobil, reprezinta stabilitatea). Intre aceste 5 elemente exista relatii normale de productie (Apa - Lemn - Foc - Pamant - Metal - Apa asa cum apa hraneste lemnul, lemnul aprinde focul, dupa foc ramane pamant, pamantul da nastere metalului, metalul lichefiaza ) si control ( Apa - Foc - Metal- Lemn - Pamant - Apa asa cum apa stinge focul, focul topeste metalul, metalul taie lemnul, lemnul strpunge pamantul, din pamant izvoreste apa).

In cazul situatiilor de dezechilibru marcat relatiile pot deveni de tip supradominare ( cand actiunea de control a fiecarui element este exagerata determinand lezarea elementului dominat) sau de contradominare (cand elementele controlate in mod normal devin dominatoare: Foc - Apa- Pamant - Lemn - Metal - Foc). Bazandu-se pe aceste caracteristici ale celor 5 elemente intregul univers (microcosmosul si macrocosmosul) a fost grupat in 5 ansambluri ce cuprind capacitati intelectuale, culori, alimente, organe, functii fiziologice, sentimente, simturi, anotimpuri, date astrologice, geografice, momente ale zilei etc. Astfel s-a obtinut un ansamblu de teorie si filosofie ce sta la baza practicii medicale chineze in care unitatea universului fizic-emotional-mental-spiritual se mentine prin pastrarea unui echilibru in relatiile dintre toate aceste elemente.

Atunci cand apar dezechilibre interne (datorate dezechilibrelor dintre functiile organelor) sau externe (cand energiile naturii - vantul, caldura, focul, umiditatea, seceta si frigul - devin nocive) intervin mecanisme de aparare si compensatorii din partea organismului.

Daca starea de sanatate este prezervata, atacul energiilor nocive este oprit iar organismul isi restabileste usor echilibrul.

Daca organismul sufera din cauza unor dezechilibre interne acestea pot duce la aparitia unor boli si la slabirea sistemului de aparare fata de factorii nocivi, situatie in care apare necesitatea interventiei prin metode terapeutice adecvate, de la simple schimbari ale culorilor ambientale sau a alimentatiei pana la interventii chirurgicale.

Astazi, dupa aproximativ cinci mii de ani in care chinezii au trait in acest complex filosofic noi descoperim ceea ce ei stiau deja: omul este un microcosmos, intregul univers fiind reprezentat la nivelul corpului uman care se supune acelorasi legi ce guverneaza universul. „Cele de sus sunt aidoma celor de jos" spunea Paracelsus."Infinitul mic si infinitul mare".

Acupunctura foloseste, in principal, 365 de puncte (fiecare avand propriile lui functii in economia energiei, sangelui sau fluidelor) situate pe 12 meridiane principale (365 zile in 12 luni) prin care circula energia ce anima fiecare functie a organelor. Viata omului trece prin 4 perioade (copilarie, tinerete, maturitate, senescenta) asa cum Pamantul are zilnic 4 pozitii fata de Soare (dand nastere rasaritului diminetilor, plenitudinii amiezii, apusului inserarilor si adancimii noptilor), asa cum Luna are patru faze diferite in fiacare ciclu de 4 saptamani, asa cum anul are 4 anotimpuri (primavara, vara, toamna, iarna). Toate acestea se afla intr-o curgere lina, permanenta de la o faza la alta (vara se transforma in iarna, ziua in noapte, bucuria in tristete, frigul in caldura etc) atunci cand nu apar evenimente ce pot crea dezechilibre cu consecinte variabile in stricta dependenta fata de capacitatea fiecarui „univers" de a-si restaura armonia.

Am putea continua astfel patrunzand in cele mai ascunse si nebanuite microuniversuri vii, toate guvernate de aceleasi legi ale fizicii cuantice deoarece, asa cum spunea Steven Weinberg (Premiul Nobel pentru Fizica), „efortul de a intelege universul se numara printre foarte putinele lucruri care inalta viata umana deasupra nivelului unei farse, conferindu-i putin din demnitatea unei tragedii."

Organele energetice

Medicina chineza, pornind de la conceptele de baza (Yin, Yang, Tao, Legea celor 5 elemente), atribuie fiecarui organ o anumita functie energetica in relatia lui cu sangele, cu fluidele, cu energia (Qi), cu tesuturile, cu organele de simt, cu emotiile si sentimentele, cu energiile climatice, functii necunoscute medicinii occidentale. Sistemul organelor energetice este alcatuit din: organe Zang (pline, parenchimatoase, Yin) - Cordul, Plamanul, Splina, Ficatul, Rinichii, Pericardul-, viscere Fu (cavitare, de transport, Yang) - Stomac, Intestin Subtire, Intestin Gros, Vezica Urinara, Vezica Biliara, Trei Focare- si organe extraordinare - Maduva, Creierul, Oasele, Uterul, Vasele de Sange si Vezica Biliara. In conformitate cu Legea celor 5 elemente fiecarui element ii corespunde si cate un organ Yin si un organ Yang. Astfel Lemnului ii corespund Ficatul si Vezica Biliara, Focului ii corespund Cordul si Intestinul Subtire, Pamantului ii corespund Splina si Stomacul, Metalului ii corespund Plamanul si Intestinul Gros iar Apei ii corespund Rinichii si Vezica Urinara.

Cordul - „imparatul" organismului (dupa Jean-Marc Kespi) - asigura aportul de sange la nivelul tuturor organelor, activitatea lui armonioasa asigurand o constitutie viguroasa, o fata luminoasa, o vorbire libera. In Cord salasluieste Shen-ul (mintea) ce se oglindeste in expresia ochilor si a fetei, in activitatea fizica si mentala (memoria, gandirea,somnul, emotiile). O dizarmonie a Cordului determinata de factori externi (caldura in exces) sau interni (varsta inaintata sau bucuria, tristetea, mania, frustrarea, resentimentele, depresia) poate duce la oboseala, voce slaba, paloare, scaderea memoriei, insomnii, palpitatii etc.

Plamanul -„primul- ministru al inimii" (dupa Jean-Marc Kespi)-guverneaza respiratia si Qi-ul, controleaza forta vocii, meridianele si vasele de sange prin promovarea circulatiei energiei si sangelui, controleaza pielea si parul de pe corp, se deschide la nas, gazduieste Po (sufletul corporeal) responsabil de senzatiile corpului (cum ar fi durerea si mancarimea). Plamanul controleaza imprastierea energiei de aparare a corpului in spatiile dintre piele si muschi si influenteaza eliminarea lichidelor prin rinichi si vezica urinara si a deseurilor prin intestinul gros. Orice emotie interna (tristete, mahnire, anxietate, depresie s.a.),o alimentatie cu exces de lactate, de alimente crude sau reci, postura incorecta sau o energie patogena externa (vant, frig, umiditate, caldura s.a.) influenteaza functia Plamanului producand modificari in intregul organism: pielea va fi aspra si uscata,parul de pe corp va fi aspru, extremitatile vor fi reci, nasul va pierde mirosul si va apare stranutul. Daca functia de control al eliminarilor de lichide si reziduuri este afectata se va ajunge la retentii de apa (edeme) sau constipatie.

Ficatul- „generalul armatelor" (dupa Jean-Marc Kespi) - stocheaza sangele, asigura circulatia libera dus-intors a Qi-ului, controleaza tendoanele, se manifesta la unghii, se deschide la ochi si gazduieste Hun (subconstientul, corpul astral). Daca Ficatul functioneaza corect pielea si muschii vor fi irigati contribuind la apararea organismului de atacul energiilor exogene, tendoanele vor functiona normal asigurand miscarea, menstrele vor fi normale, omul se va simti fericit, digestia alimentelor va decurge normal,vederea va fi buna iar capacitatea de planificare va asigura gasirea unui sens in viata. Daca apare o tulburare a functionarii Ficatului, corpul nu va fi suficient adaptat la efort, vor aparea crampe musculare, tremor, amorteli ale membrelor, contractii ale tendoanelor, pierderea fortei musculare, menstrele vor fi dureroase (dismenoree) sau cu cheaguri inchise la culoare, sangele va putea iesi din vase la nivelul unghiile isi vor pierde stralucirea devenind friabile, vederea va fi intunecata putand aparea miopie, nistagmus, dificultati in distingerea culorilor. La nivelul digestiei pot aparea manifestari de tipul: diaree, greata sau voma, eructatii, regurgitatii ecide, gust amar sau icter. La nivel emotional, daca energia Ficatului nu circula liber, omul se simte frustrat sau deprimat, poate avea senzatia de nod in gat, poate deveni iritabil. Un exces de furie sau nerabdarea pot duce la slabirea functiei Ficatului, cu consecinte asupra celorlalte organe.

Splina -„ministrul hambarelor" (dupa Jean-Marc Kespi)- guverneaza transportul si transformarea elementelor nutritive (in stransa legatura cu Stomacul), controleaza sangele, muschii si cele 4 membre, ascensiunea Qi-ului, se deschide la gura, se manifesta la buze si gazduieste gandirea. O functionare normala a Splinei asigura o nutritie corecta a organelor si tesuturilor din corp, buzele vor fi rozalii si umede iar gandirea este clara,concentarea si memorizarea fiind facile. Daca mesele sunt neregulate sau apare un exces de efort de orice natura (inclusiv excesul de griji sau anxietatea) poate aparea o afectare a energiei Splinei cu tulburari ale digestiei si aparitia de inapetenta, voma, scaune diareice, balonari, organele si tesuturile nu vor mai primi nutrientii necesari, organismul schimbandu-si sistemul de metabolizare a elementelor nutritive cu consecinte asupra depozitelor de grasimi si a nivelului circulant al lipidelor. Muschii vor avea si ei de suferit ajungand, in cazuri extreme, la atrofie iar uterul, stomacul, rinichii,vezica sau rectul pot suferi un prolaps (coborare din locul lor fiziologic). Daca energia Splinei este slaba gandirea va fi greoaie, fara concentrare si capacitate de memorizare.

Rinichii -„ radacina vietii" (dupa Jean-Marc Kespi)-stocheaza esenta, aceasta „substanta" pretioasa mostenita de la parinti ce nu poate fi crescuta cantitativ de-a lungul vietii ci doar suplinita partial cu energia extrasa din hrana. Inaintarea in varsta duce la un declin fiziologic al esentei in cicluri de 7 ani la femei si 8 ani la barbati. Conform unui capitol din lucrarea SU WEN-„Intrebari simple"- unei fete ii creste parul si i se schimba dintii la varsta de 7 ani iar unui baiat, la varsta de 8 ani; la 14 ani apare menstruatia fetei si capacitatea de procreere, cresterea fiind maxima la 21 de ani, cand apar si maselele de minte; la 28 de ani corpul este cel mai infloritor si puternic; la 35 de ani parul incepe sa cada, tenul sa se ofileasca, la 42 de ani parul incarunteste si stralucirea tenului dispare pentru ca la 49 de ani sa se instaleze slbiciunea si infertilitatea.Un barbat poate concepe un copil la 16 ani, cresterea este maxima la 24 de ani iar la 32 de ani muschii, tendoanele si oasele sunt la puterea lor maxima; la 40 de ani parul se rareste si incepe sa cada, dintii devin tot mai slabi; la 48 de ani parul incarunteste si fata isi pierde stralucirea; la 56 de ani corpul incepe sa imbatraneasca si scade capacitatea de procreere iar la 64 de ani „ parul si dintii s-au dus". Desigur, aceste afirmatii nu trebuie privite ca niste sentinte definitive deoarece omul trebuie privit si tratat individual iar capacitatea de a-si mentine frumusetea si sanatatea este influentata de foarte multi factori existand posibilitatea interventiei ajutatoare in diverse momente ale evolutiei.

Rinichii, fiind depozitarii esentei, guverneaza diferitele etape ale vietii( nasterea, cresterea, dezvoltarea si reproducerea), produc maduva- matricea comuna a oaselor, maduvei osoase, maduvei spinarii si creierului. Cresterea, calitatea si culoarea parului depind de starea esentei: daca este puternica, parul este gros, sanatos si lucios iar daca este slaba, parul devine carunt, subtire, mat si poate cadea. Calitatea dintilor depinde si ea de calitatea si cantitaea esentei.Excretia fluidelor ce contin impurul rezultat din procesul de digestie si transformare este guvernata de Rinichi ce controleaza cele doua orificii inferioare: anterior (uretra si, la barbati, ductul spermatic) si posterior (anusul). In conditii fiziologice mictiunile (eliminarea urinii) sunt normale iar tonusul sfincterului anal asigura continenta. Daca intervin deficite in functionarea Rinichilor apare incontinenta (pierderea involuntara de urina), enurezisul, diareea cronica, prolapsul anal sau spermatoreea. Conform teoriei medicinei chineze, Rinichii gazduiesc Zhi (vointa), cea care ne asigura o minte puternica, focalizata pe scopuri precise; daca Rinichii sunt slabi, vointa scade, mintea poate fi usor descurajata si distrasa ajungandu-se la depresie.

Stomacul controleaza fragmentarea alimentelor si transportul acestora spre Intestinul Subtire unde se separa purul de impur. Deseurile solide sunt eliminate de Intestinul Gros iar urina este eliminata de Vezica Urinara.

Vezica Biliara este depozitara bilei (secretata de ficat) si este responsabila de eliberarea acesteia in intestin participand la procesul de digestie a alimentelor. Un consum excesiv de alimente grase sau prajite genereaza o disfunctie manifestata prin senzatie de plenitudine, icter, gust amar, greata sau voma. De asemenea emotiile care influenteaza activitatea Ficatului (colera, frustrarea resentimentele refulate) au rasunet asupra functiei Vezicii Biliare si duc la aparitia setei, gustului amar, cefaleei sau iritabilitatii. Vezica Biliara poate fi considerata „ministrul de razboi"al organismului deoarece influenteaza curajul si spiritul de initiativa. O energie slaba a acestui organ (datorata de cele mai multe ori caracterului individului si relatiilor dezvoltate cu cei din jur inca din mica copilarie) poate duce la timiditate, lipsa de curaj si initiativa, tendinta la suspin sau nervozitate.

Organele extraordinare - Uterul, Creierul, Oasele, Maduva, Vasele de Sange, Vezica Biliara- functioneaza ca un organ (cu functie de depozitare, Yin) si au forma unui viscer (functie Yang). Toate acest organe sunt legate functional, direct sau indirect, de Rinichi.

Uterul este cel mai important dintre organele extraordinare deoarece este hranit de Rinichi, cei care guverneaza, asa cum am vazut anterior, toate etapele de dezvoltare. Uterul regularizeaza menstruatia, conceptia si sarcina care depind de aprovizionarea permanenta cu sange. Distributia sangelui este asigurata de buna functionare a Cordului iar cantitatea de sange este dependenta de calitatea functiei Splinei, disfunctia acestor organe ducand la amenoree (absenta menstrelor). Ficatul are rol in reglarea volumului de sange (prin functia lui de stocare) iar o dizarmonie a Ficatului duce la aparitia tulburarilor de ciclu cum ar fi: menoragie, metroragie, cicluri neregulate, cicluri dureroase sau putin abundente.

Creierul este cel care controleaza memoria, concentrarea, vederea, auzul, mirosul si pipaitul. Activitatile Creierului depind de starea Rinichilor (produc Maduva - matricea comuna a Creierului si Maduvei Osoase) si a Cordului (asigura aportul de hrana).

Oasele depoziteaza Maduva Osoasa; un deficit al esentei Rinichilor duce la pierderea hranei oaselor cu consecinte asupra rezistentei structurii osoase cu incapacitatea de a sustine greutatea corpului sau de a merge. La nivelul dentitiei se poate constata aparitia cariilor, fracturilor sau chiar caderea dintilor.

Vasele de Sange contin sangele si sunt astfel legate de Cord (asigura distributia), Splina si Rinichi (contribuie la formarea sangelui). Vasele de Sange converg la Plaman si circulatia sangelui prin Vase depinde in mare parte de energia acestuia.Privind legaturile functionale intre organele energetice prin prisma relatiilor intre elementele corespunzatoare vom putea intelege mai usor de ce, de exemplu, emotiile excesive (care lezeaza Ficatul si, mai apoi Vezica Biliara) dau nastere unei senzatii de sete (Lemnul trebuie hranit cu Apa), gust amar sau cefalee (Lemnul aprinde Focul care, la randul lui, „urca" spre etajele superioare si care, dupa cum am vazut anterior, este amar).

Desigur nu am intentia sa transform aceste pagini in „manual de medicina chineza" iar persoanele, care au avut bunavointa sa citeasca si aceste randuri, in „intelepti chinezi". Doresc doar sa bat discret la usile curiozitatii (care a generat de atatea ori progrese importante) si nu numai...

Terapii derivate

Prin acupunctura se inteapa puncte cu anumite functii determinand o manipulare a energiei vitale ce poate astfel sa-si regaseasca armonia, garantul sanatatii. Avand la baza conceptele medicinei orientale asupra sanatatii s-au dezvoltat si alte terapii: auriculoterapia, scalpterapia, presopunctura, Shiatsu (masajul japonez), reflexoterapia sau masajul.

Auriculoterapia este o forma de tratament in care puncte situate pe ureche pot fi folosite la diagnosticul si tratamentul unor afectiuni. Punctele pot fi stimulate mecanic (cu ace, seminte de vacaria, masaj), termic, electric sau prin injectare de substante, in sedinte de 15-30 de minute sau chiar mai mult (cateva zile) in functie de afectiune.

Existenta unor puncte auriculare era cunoscuta in China de foarte multa vreme dar a inceput sa fie fundamentata stiintific in 1955 cand, medicul acupunctor francez Paul Nogier a comunicat la Congresul de Acupunctura de la Marsillia lucrarea „Experienta personala cu zonele si punctele reflexe de pe ureche". Dupa indelungi cercetari, care continua si in prezent, s-a conturat ideea ca la nivelul urechii exista o proiectie a intregului corp sub forma unui fat plasat cu capul in jos (la nivelul lobului urechii) si picioarele spre varful urechii.

Utilizata singura sau asociata cu acupunctura corporala, auriculoterapia are indicatii in tratarea afectiunilor algice de tip nervos (nevralgii de trigemen, sciatica, migrena, cefalee etc.), de tip inflamator (torticolis, dureri pelvine, amigdalite, otite, litiaza etc.), de tip traumatic sau de tip tumoral (3-5 sedinte) ceea ce face ca urechea sa fie considerata „regina durerii". Alte afectiuni ce beneficiaza de auriculoterapie sunt: afectiunile neuropsihice (nevroza astenica, insomnie etc.), boli alergice si de colagen (dermatoze, rinite, astm, colite, eritem nodos, poliartrite reumatoide etc.), tulburari functionale (hipertensiune, dismenoree, enurezis, balonari abdominale, diaree, sughit, gastrita etc), boli endocrine (hipertiroidism, diabet, obezitate, menopauza etc.) fiind indispensabila in tratamentul unor afectiuni cronice (obezitate, alcoolism, fumat, hipertensiune etc.).

Scalpterapia utilizeaza acupunctura pe zonele reflexe de la nivelul scalpului si poate fi de ajutor in diferite afectiuni: artrite reumatoide, afectiuni algice de orice natura, hemiplegii (posttraumatice sau dupa accidente vasculare cerebrale), vertij, boala Parkinson, insomnii si mai ales in afectiuni ale sistemului nervos central.

Alaturi de aceste terapii, diversele tehnici de osteopatie, homeopatia, psihoterapia, apifitoterapia, dietoterapia, aromaterapia, cromoterapia sau meloterapia sunt terapii ce manipuleaza energia intregului organism chiar daca se aplica doar unei anumite parti a corpului, fiecare prin mecanisme specifice avand la baza aceleasi legi universale deoarece, asa cum omul este o reprezentare a Universului, microsistemele reprezentate de ureche - pentru auriculoterapie, palme si plante- pentru reflexoterapie, scalp - pentru scalpacupunctura, intreaga suprafata a pielii -pentru masaj sau presopunctura, sunt microuniversuri ale omului, actiunea asupra lor avand raspuns imediat in intregul organism.

Indicatiile acupuncturii cuprind:

 • modificari ale starii generale: oboseala cronica, astenie
 • afectiuni neuropsihice: insomnii, neurastenii,depresie, iritabilitate, nervozitate
 • afectiuni neurologice: nevralgii(faciale, intercostale, Zona Zoster), vertij, ameteli, rau de miscare, parestezii, paralizii, lombosciatica, discopatii
 • afectiuni osteo-musculo-tendinoase: dureri cauzate de deformari ale coloanei, spondiloze, artroze, entorse, tendinite, dureri musculare, dureri articulare, torticolis, crampe musculare
 • tulburari circulatorii: arterite, varice, furnicaturi, amorteli,sdr. Raynaud (_maini si picioare reci)
 • afectiuni respiratorii: sinuzite, rinosinuzite, astm bronsic, bronsite, rinite, alergii
 • afectiuni cardiace: prevenirea infarctului miocardic, adjuvant in terapia anginelor pectorale, tulburari de ritm, hipertensiune
 • afectiuni digestive: dispepsii, gastrite, ulcere gastrice sau duodenale, flatulenta, hemoroizi, patologie biliara si hepatica (hepatite cronice, ciroze, colecistite)
 • afectiuni urogenitale: cistite, infectii cronice, impotenta, frigiditate, sterilitate, adenom de postata, fibroame uterine,
 • afectiuni endocrinologice: hipotiroidism, hipertiroidism,noduli mamari, ovare polichistice, dismenoree, tulburari menstruale
 • afectiuni ORL: otite, faringite, laringite
 • afectiuni oftalmologice: infectii, ptoze palpebrale, strabism, miopie
 • alte afectiuni: migrene, alergii, eczeme, obezitate, fumat

Inapoi


Program de lucru:

Luni-Vineri 10-20
Sambata 09-14
Telefoane:

(+4)0728 189 555
(+4)021 222 1541


Intrebari si raspunsuri
slabire
Pentru slabire trebuie vazut statusul actual: tonusul muscular, perioada de ingrasare , alte cure urmate, boli asociate etc. In urma ...